Szolgáltatások
  • Éves beszámolók könyvvizsgálata, évközi vizsgálatok
  • Adó-, pénzügyi és számviteli tanácsadás, konzultáció
  • Átalakulások
  • Auditálás magyar és IAS, IFRS normák szerint
  • Konszolidálás
  • Cégátvilágítás, vagyonértékelés
Genaudit

Konszolidálás

Genaudit

Mérlegképes könyvelés

Genaudit

IAS, IFRS szabványosítás


Pályakezdők előnye: Start-kártya

 

Lezajlottak az érettségik, a diplomaosztók, - sokaknak aktuális kérdés lett az álláskeresés. A pályakezdők jó, ha tudják, hogy elhelyezkedési esélyeiket nagyban növelhetik ha időben jelzik a leendő munkáltató felé, hogy START- kártyára jogosultak.

Pályakezdők előnye: Start-kártya

A pályakezdők munkába állásának, valamint a munkaerőpiacon egyéb okok miatt hátrányban levők foglalkoztatásának elősegítése érdekében jött létre ugyanis a már több éves múltra visszatekintő START–program. A program vonzereje a munkáltatóknak biztosított járulékkedvezmény, mely abban az esetben vehető igénybe, ha a START kártyák valamelyikével rendelkező munkavállalót foglalkoztatnak.

A pályakezdő fiatalok foglalkoztatását a START- kártya segíti, amelyet az a pályakezdő igényelhet, aki a 25. – ha felsőfokú végezettséggel rendelkezik a 30. - életévét még nem töltötte be, és tanulmányait befejezte vagy megszakította. A kártya igénylésének további feltétele, hogy a pályakezdő a tanulmányainak befejezését követően első ízben létesítsen foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt. Nem igényelhet ugyanakkor START- kártyát az, aki korábban megbízási-, vállalkozási szerződés alapján végzett munkát. Nem jogosult továbbá a kártyára az sem, aki korábban egyéni vállalkozó volt. Nem kizáró ok azonban a tanulói, hallgatói jogviszony mellett illetve az iskolai szünet időtartama alatt fenn állt foglalkoztatásra irányuló jogviszony.

A START-kártya érvényessége 2 év, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén 1 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 25. életévének, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén a 30. életév betöltéséig terjedhet. Fontos, hogy a 2010. január 1-je előtt felsőfokú végzettségűként kiváltott START-kártya érvényességi időtartama 2 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 30. életévének betöltéséig tart.

A járulékkedvezményt a munkáltató veheti igénybe. Alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő foglalkoztatásakor a 27% társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli. Felsőfokú végzettségű START-kártyás foglalkoztatásakor a tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első 9 hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követő 3 hónapjában 20%-ának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetében legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszeres, felsőfokú végzettségű pályakezdő esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni. A foglalkoztatottak az egyéni járulékot az általános szabályok szerint fizetik meg.

Nagyon fontos a START- kártya esetében, hogy az igénylés időpontjában, az igénylő még nem állhat foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, azaz a kártyát közvetlenül a munkába állás időpontja előtt kell és célszerű igényelni. A munkáltató a kártyával igénybe vehető kedvezményt abban az esetben érvényesítheti, ha a kártyaigénylő a munkába lépést megelőző napon már rendelkezik a START- kártyák valamelyikével.

A START- kártya a 10T34START nyomtatványon igényelhető, amely az adóhatóság honlapjáról letölthető (www.apeh.hu) illetve az ügyfélszolgálatokon beszerezhető.

A Start-programról, START-kártyáról, az igénylés részletes szabályairól további információk találhatók a www.apeh.hu oldalon, valamint általános tájékoztatás kérhető az adóhatóság telefonos tájékoztatási vonalán (40/42-42-42).

Forrás: www.apeh.hu
Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság