Szolgáltatások
  • Éves beszámolók könyvvizsgálata, évközi vizsgálatok
  • Adó-, pénzügyi és számviteli tanácsadás, konzultáció
  • Átalakulások
  • Auditálás magyar és IAS, IFRS normák szerint
  • Konszolidálás
  • Cégátvilágítás, vagyonértékelés
Genaudit

Konszolidálás

Genaudit

Mérlegképes könyvelés

Genaudit

IAS, IFRS szabványosítás


A Széchenyi Forgóeszközhitel banki tapasztalatai

 

Az augusztus 2-i indulás óta több, mint 800 millió forintnyi hitelkérelmet fogadott be a Széchenyi Forgóeszközhitel Program keretében a Magyarországi Volksbank Zrt. A befogadott kérelmek száma 70. A program első hónapjai a kifizetések alakulását tekintve is sikeresnek mondhatók: augusztus 2-a óta a Volksbank Zrt. közel 50 millió forintot folyósított a vállalkozásoknak (és további 20 millió Ft folyósítása már folyamatban van).

E vállalati kör kifejezetten jó adós. A Széchenyi Forgóeszközhitel - amelyhez a Volksbank Zrt. elsőként csatlakozott - a kiterjesztett Széchenyi Kártya Program első új eleme. Célja, hogy a kisvállalkozások, egyéni vállalkozók egyszerűsített eljárással jussanak számlával igazolt forgóeszköz-finanszírozáshoz. A konstrukció előnye, hogy 12 hónaptól akár 36 hónapig tartó futamideje és havi lineáris törlesztése miatt alkalmas a felvett forgóeszközhitel fokozatos visszafizetésére. A hitelhez ráadásul rendelkezésre tartási és türelmi idő is igénybe vehető.

A Volksbank Zrt. tapasztalatai szerint jellemzően a 300 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások igénylik a Széchenyi forgóeszközhitelt. A cégek profil szerinti összetétele rendkívül vegyes: a műanyag-, fém- és élelmiszer-ipari gyártók, a számítógép-, élelmiszer- és ruházati kis- és nagykereskedők, valamint a legkülönfélébb szolgáltatók egyaránt megtalálhatóak a hitelkérelmet benyújtók között - mondja Kiss Zoltán, a Volksbank Zrt. vezérigazgató-helyettese. Kiss Zoltán úgy látja: e vállalati kör kifejezetten jó adós, többségük Széchenyi Kártyával is rendelkezik, kapcsolatuk a bankszférával problémamentes, a hitel felvételével pedig vállalkozásuk bővülését tervezik, így az árbevétel növekedésével javul adósságszolgálati képességük.

Egységes feltételek, "csomagos" termék

A kormány idén júliusban döntött a Széchenyi Kártya Program kiterjesztéséről. A cél a magyarországi mikro-, kis- és közepes vállalkozások részére nyújtott, államilag támogatott finanszírozás kiterjesztése. Ennek megfelelően augusztus 2-a óta elérhető a Széchenyi Forgóeszközhitel Program, szeptember 1-je óta pedig Széchenyi Beruházási Hitelprogram. Január elsejével pedig a Széchenyi Önerő Hitelprogram válik a vállalkozások számára elérhetővé.

A programban részt vevő bankok egységes feltételrendszerrel, "csomagos" termékként helyezhetik ki a hiteleket. A konstrukciókat a hitelintézetek úgy dolgozták ki, hogy a Széchenyi Kártya Program feltételrendszere legyen a bázis. A hitelkérelmek befogadása változatlanul a VOSZ, a területi kereskedelmi - és iparkamarák, illetve a KA-VOSZ Zrt. irodáin keresztül történik.

Fókusz a kkv-szektoron

A Volksbank Zrt. - amely 17 éve állítja következetesen stratégiájának középpontjába a KKV szektort - eddig is intenzíven részt vett a Széchenyi Kártya Hitelprogramban. Eddig közel 12 ezer Széchenyi Kártyát adott ki, jelenleg az egyik legjelentősebb kártyakibocsátónak számít.

"Az érdeklődés az államilag támogatott, rövid lejáratú vállalkozói hitel iránt nem csökkent az utóbbi években, és a hitelkeretek összegében is növekedés figyelhető meg" - összegzi a tendenciát Kiss Zoltán. "Néhány évvel ezelőtt átlagban 5-6 millió forint volt a hitelek mértéke, ez 2008-ban 8 millióig emelkedett. Ehhez képest a tavalyi év során tapasztalt 7,5 millió forintos kártyánkénti hitelösszeg nem tekinthető jelentős visszaesésnek. Az idei évben hasonló átlagos hitelösszegekre számítunk" - teszi hozzá Kiss Zoltán.

A Széchenyi Kártyánál - amely egy rugalmas folyószámlahitel, kapcsolódó MasterCard Business kártyával - a népszerűség mellett az is megfigyelhető, hogy a piacon elérhető hitelkonstrukciókhoz képest jobb fizetési hajlandóság mutatkozik. Bár a válság a Széchenyi Kártyánál is emelte némileg a nemfizetők számát, a hitelbedőlések aránya azonban még így sem éri el az 5 százalékot. A Széchenyi Kártya esetében működik a fizetési problémákat kezelő folyamatos keretcsökkentés - amennyiben csak alacsonyabb összeggel hosszabbítható meg a hitel, akkor lehetőség van arra is, hogy a keret összege az 1+1 éves futamidő első évében fokozatosan, havi vagy negyedéves egyenlő részletekben csökkenjen egy, a bank által jóváhagyott szintre.

A Széchenyi Forgóeszközhitel

- Az igényelhető hitel összege 1 millió forinttól 25 millió forintig terjed, emelkedés 100 ezer forintonként lehetséges.
- Az idén december 31-ig megkötött szerződésekhez az állam 2 százalékpont kamattámogatást biztosít az ügylet teljes futamidejére.
- Az idén december 31-ig megkötött szerződésekhez az állam 50 százaléknyi, de legfeljebb a garanciadíj vetítési alapjának 0,75 százalékát kitevő garanciadíj-támogatást biztosít a kezességvállalás teljes futamidejére.
- A finanszírozás alapja a számlával igazolt nettó vételár.
- A hitel futamideje 12 hónaptól 36 hónapig terjed.
- Egyéves hiteleknél legfeljebb 3 hónap rendelkezésre tartási és ezzel megegyező türelmi idő, míg éven túli hiteleknél legfeljebb 6 hónap rendelkezésre tartási idő és ezt legfeljebb 2 hónappal meghaladó türelmi idő vehető igénybe.
- A fő fedezet a vállalkozás tulajdonosának személyes garanciája (készfizető kezességvállalása), ezen kívül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a hitelösszeg 80 százalékára készfizető kezességet vállal. A Magyarországi Volksbank Zrt. nem írja elő tárgyi fedezet bevonását a Széchenyi Forgóeszközhitel esetében sem, így a Széchenyi Kártya (folyószámlahitel) és a Széchenyi Forgóeszközhitel együttesen akár 50 millió Ft-ot elérő hitelösszeget biztosíthat a kkv-k számára - tárgyi fedezet bevonása nélkül!

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:
Magyarországi Volksbank Zrt.
A Magyarországon már 17 éve sikeresen működő Magyarországi Volksbank Zrt. nemcsak a magánügyfelek, a kis- és középvállalkozások, hanem a társadalom gerincét alkotó középréteg bankja is. A bank országos fiókhálózatán és közvetítői hálózatán keresztül nyújt univerzális pénzügyi szolgáltatásokat. A Magyarországi Volksbank Zrt. szorosan együttműködik a Victoria-Volksbanken Biztosítótársasággal, amelynek termékeit és szolgáltatásait a bank fiókhálózatán keresztül vehetik igénybe az ügyfelek.

(MTI)